Despre tehnologia RootIO

Despre tehnologia RootIO

RootIO oferă o tehnologie inovatoare pentru radio, testată și implementată cu succes în Africa.

Centrul stației Radio Civic, bazat pe tehnologia RootIO, este un smartphone care transmite printr-un emițător FM. Telefonul inteligent controlează toate programele audio, se sincronizează cu cloud-ul pentru a descărca conținut, informații despre programe, alerte etc. Telefonul este gestionat printr-o combinație între tehnologia IVR* (Interactive voice response) și o platformă web cloud care permite gestionarea ușoară a mai multor stații. Punctele multiple de difuzare FM sunt gestionate centralizat de pe o singură platformă web, însă comunitățile locale pot primi programe locale folosindu-se numai de telefonul mobil. Avem posibilitatea să gestionăm dintr-un singur punct și stația din Vârvorul de Jos și pe cea din Sfântu Gheorghe.

Arhitectura actuală RootIO

Două tehnologii cheie funcționează împreună pentru a oferi o experiență radio FM similară cu cea oferită de posturile de radio FM tipice. Acestea sunt:
            1) Echipamentul postului și
            2) Cloud-ul.

1. Echipamentul postului RootIO constă într-un emițător cu putere redusă, un smartphone Android, o sursă solară, un turn pilon și o antenă FM. Telefonul Android înlocuiește o parte din funcționalitatea unui studio dintr-o stație radio FM tipică. Telefonul găzduiește conținut audio preînregistrat, cum ar fi muzică sau programe live. Pe telefon este instalată aplicația RootIO pentru Android, care poate:

a) Reda conținutul audio înregistrat în funcție de program și playlist-uri, care pot fi modificate prin intermediul platformei web;

b) Răspunde automat / respinge apelurile obișnuite din cloud, permițând programarea live a calității vocii;

c) Raporta informațiile despre stație, inclusiv locația curentă și starea de sănătate a sistemului, pe web;

d) Sincroniza și transfera informațiile digitale, de la podcasturi la informații de urgență.

Emițătorul FM în sine este conectat la antenă utilizând un cablu RF de 50 ohmi, iar antena este ridicată pe un stâlp telescopic din fibră de sticlă (~ 10 kg), care nu depășește 25 de metri deasupra solului. Telefonul mobil și transmițătorul FM sunt amplasate într-o carcasă din plastic pentru protecția împotriva factorilor distructivi de mediu, interferențe sau furt. Acest ansamblu este alimentat de energie solară și este capabil să transmită 24 de ore pe zi.

2. Cloud-ul este gestionat printr-o platformă web și backend (management de conținut) automatizat care comunică sporadic cu locul de transmisie. Platforma web permite, printre altele:

a) Crearea și asocierea de noi stații;

b) Încărcarea conținutului audio pre-produs pentru difuzare (știri, podcasturi, programe serializate) care pot fi transferate la posturile locale prin apel vocal sau descărcare digitală;

c) Interacțiuni telefonice;

d) Punerea apelurilor către posturi, gazde sau ascultători;

e) Primirea de apeluri de la oricine;

f) Interacțiuni IVR complete;

g) Interacțiuni SMS complete;

h) Crearea de anunțuri / anunțuri prin intermediul unui sistem IVR prin intermediul unui număr publicat;

i) Crearea de programe de apel și / sau programe care utilizează conținut încărcat și descărcat;

j) Definiția programelor gazdă și programarea talk show-urilor;

k) Voturi prin SMS, notificări și notificări de urgență;

l) Monitorizarea parametrilor emisiei.

Prin urmare, portalul web permite gestionarea posturilor RootIO de la distanță și local și reduce în mare măsură cerințele pentru un studio.

Modificările de programare efectuate pe server sunt comunicate site-ului de transmisie ca text utilizând o conexiune de bandă redusă.

Pentru transmisiunile directe, cum ar fi o emisiune de urgență, serverul de cloud care este activat prin telefon va trimite apelul la locul de transmisie, iar telefonul, după autentificarea numărului de apel, va întrerupe programul pe care îl redă și va introduce apelul de urgență în direct. Serverul, la primirea unei confirmări a răspunsului la apel, va reda o conexiune audio prin conexiunea vocală. După terminarea apelului, postul va reveni la redarea conținutului audio care a fost întrerupt de apel.