Radio Civic – PROIECTUL GRASSROOTS RADIO

Radio Civic – PROIECTUL GRASSROOTS RADIO

Radio Civic este (reprezintă) un serviciu comunitar de radiodifuziune – care difuzează programe audio dedicate unui public aparţinând unei comunităţi rurale.

Radio Civic funcționează ca urmare a unui proiect european –PROIECTUL GRASSROOTS RADIO – ce reunește un consorțiu de nouă organizații cu expertiză atât tehnică cât și editorială. Se urmărește crearea unor modele, a unor proceduri care să poată fi replicate în Europa.

Aceaste stații de radio experimentale fac parte dintr-un proiect Horizon2020, de excelență în cercetarea tehnologică, într-un consorțiu european care are ca scop încurajarea comunităților locale de a se exprima liber și de a identifica și determina schimbările legislative necesare în vederea extinderii acestei practici.

Radioul comunitar se deosebește de radioul comercial și cel public în trei moduri fundamentale. În primul rând, prin felul în care stațiile oferă populației locale posibilitatea  ca vocile ei să poată fi auzite; în al doilea rând, prin cultura organizațională a posturilor care accentuează voluntariatul și promovează participarea comunității; şi în al treilea rând, prin respingerea abordărilor orientate spre profitul financiar şi susţinerea unui serviciu care este non-profit și care aparține comunităţii.

Scopul principal al radioului comunitar este acela de a oferi diferitelor grupuri locale marginalizate o voce prin intermediul radioului, astfel încât să-și poată exprima preocupările, interesele și nevoile, să își promoveze și să-și protejeze cultura, tradițiile și patrimoniul și să își determine propria dezvoltare. Pentru ca un radio comunitar să-și servească scopul, membrii comunității trebuie să contribuie la activitățile zilnice ale postului, care să le ofere informații relevante şi utile.

Postul de radio comunitar se află în comunitate pentru a oferi acces facil la infrastructura acestuia și pentru a încuraja membrii comunității să participe la management, producție și difuzare, pentru a avea contact direct cu postul de radio. Se creează un sentiment de proprietate și apartenență între membrii comunităților. Participarea este principala caracteristică definitorie a comunității media; este ceea ce plasează comunitățile media în afara modelelor media tradiționale, în care audiențele sunt receptoare pasive ale mesajelor. Participarea comunității se referă la interacțiunea continuă dintre postul de radio și comunitate și are ca rezultat faptul că stația devine vocea comunității, răspunzând nevoilor, preocupărilor și intereselor acesteia.

Coloana vertebrală a programului o reprezintă informația utilă. Cetățeanul trebuie să simtă acest radio comunitar ca parte esențială din viața sa.

Participarea este un alt element care dă forță, comunitatea își arată calea, își descrie destinul poate chiar și-l alege. Să conectăm oameni, împreună vor fi mai puternici.

Construim o stație radio, instruim voluntari care să o opereze și o predăm comunității locale.

Suntem experți în mass-media, fără subordonări sau interese politice, sub îndrumarea noastră pur tehnică, comunitatea își derulează propria agendă.

Conectăm oameni, împreună vor fi mai puternici, dar fără voi nu putem reuși.

______

Producătorii, realizatorii și colaboratorii Radio Civic respectă normele deontologice statuate în Codul Convenției Organizațiilor de Media și în Ghidul de bune practici în relatarea despre minorități, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

ECHIPA RADIO CIVIC SFÂNTU GHEORGHE

ECHIPA RADIO CIVIC VÂRVORU DE JOS

Regulament Concursuri Radio Civic

Radio comunitar in Romania – Ghid

Licența audiovizuală pentru Radio Civic este deținută de ASOCIAȚIA MEDALERT, cu sediul în București, Str. Frumoasă nr. 20, sector 1, CF32509909, reprezentată prin dna. PĂCURARU DANIELA-MADI, în calitate de președinte al Consiliului Director.

Persoana de contact: Avram Mihaita – 0742 047 475

Contactul Consiliului Național al Audiovizualului, autoritatea de reglementare în domeniul audiovizual din România, este:

Adresa : Bd. Liberății nr.14, sector 5, cod 050706, Bucuresti, ROMÂNIA

Tel : +40 (0)21 305 5350
Fax : +40 (0)21 305 5354/56
E-mail : [email protected]

www.cna.ro

______

Radio Civic în presă

În preajma Zilei Mondiale a Radioului, pe 14 februarie 2021, BBC News World Service a difuzat un documentar despre câteva radiouri comunitare din toată lumea și a inclus Radio Civic Sfântu Gheorghe printre acestea:

„World Wide Waves: The sounds of community radio” – We tune in to small radio stations around the world that bind remote communities, play a dazzling array of music, educate, entertain, and empower people to make change.

Publicația Mindcraft Stories “Radio Civic, sau cum tehnologia nouă conectează comunități vechi”, de Adriana Moscu, 5 martie 2021

RFI România – Tânăr în Europa | Radio Civic, un post de radio realizat de voluntari – gazdă Andreea Pietroșel